Historia


Förord
Även om Näsby Fastighetsägareförenings stiftelse bildades 1998, satte verksamheten med fördelning av stipendier till ungdomar i Täby för postgymnasiala studier i gång först 1999.
Därför betraktar vi 2024 som jubileumsår för 25 års verksamhet.
För beskrivningen av verksamheten t o m 2015 svarar förre Ordföranden Lars Björkman och för åren därefter förre Ordföranden Hans Enflo.


Täby 2024-04-17
Adam Björnstjerna
Ordförande


Åren 1998 t.o.m. 2015
I slutet av 1990-talet sålde Täby kommun sina aktier, 32 000 st, i Täby Energi AB. Köpare var Stockholm Energi AB. Det fanns även ett mindre antal aktier som hade andra ägare än kommunen, bl a Näsby Fastighetsägareförening, som hade 21 aktier. Föreningen bildades i början på 1900-talet. Det var även fallet med Täby Elverk, som senare blev Täby Energi AB. Fastighetsägareföreningen köpte aktier i Täby Elverk när det bildades. Efter diverse ny-och fondemissioner under årens lopp uppgick innehavet 1998 till 21 aktier. Aktierna gav viss blygsam utdelning, men i övrigt medförde innehavet för föreningens del bara att en representant från föreningen blev bjuden på varje års bolagsstämmolunch, vilket var uppskattat. Bedömningen var att aktierna inte hade något större värde.
Stockholm Energi hade en ambition att förvärva samtliga aktier i Täby Energi och kontaktade därför Näsby Fastighetsägareförening med ett bud på drygt 500 000 kr för föreningens 21 aktier. I föreningens styrelse diskuterades hur eventuell köpeskilling skulle förvaltas. Föreningen skulle i ett slag bli ganska förmögen och få tillgångar som vida översteg dess behov.

Olika alternativ var på tapeten:
1/Utdelning till föreningens medlemmar. Frågor som kom upp i sammanhanget: Hur skulle man åstadkomma en rättvis fördelning? Skattekonsekvenser? Vilka kvalificeringsgrunder (en sammanslagning med Lahälls villaägareförening var aktuell)? Ganska snart stod det klart att utdelning inte var ett realistiskt alternativ

2/ Skänka pengar till välgörande ändamål

3/ En styrelsemedlem, Tommy Thoweman, kom då med ett förslag som lät intressant. Varför inte starta en stiftelse som gav ut stipendier till Täbyungdomar för att underlätta deras ekonomi vid eftergymnasiala studier. Sagt och gjort, en stiftelse skulle bildas genom föreningens försorg.


I januari 1998 fattade föreningen ett formellt beslut att, genom ett stiftelseförordnande, bilda Näsby Fastighetsägareförenings stiftelse. Samtidigt överfördes 17 av 21 aktier i Täby Energi till stiftelsen. Under sommaren 1998 sålde stiftelsen och föreningen sina aktier till Stockholm Energi. För stiftelsens del uppgick ersättningen till 408 391 kr.
Stiftelsen fick som ändamål ”att genom stipendieutgivning ur stiftelsens löpande avkastning understödja företrädesvis postgymnasial utbildning av begåvade och skötsamma ungdomar, företrädesvis barn till egnahemsägare i Roslags Näsby/Näsby Park i Täby kommun”. Stiftelsen kunde även ge bidrag till enligt stiftelsestyrelsens bedömning ”lämplig och sund idrotts- och kulturverksamhet för barn och ungdomar i Täby kommun.”


Viktigt i sammanhanget var att stiftelsen i skattesammanhang skulle anses som ”kvalificerat allmännyttig” för att därigenom vara befriad från inkomstskatt på avkastningen och eventuella realisationsvinster. Stiftelsens ändamål uppfyllde detta krav, givetvis under förutsättning att det följdes vid stipendieutdelningen.
Enligt stadgarna utsåg Näsby fastighetsägareförening fem av sju styrelseledamöter i stiftelsen. Dessa fem utsåg sedan ytterligare två ledamöter. Den första styrelsen bestod av Hans Enflo, Lars Björkman, Tommy Thoweman, Tommy Nilsson, Helen Bodlander, Per-Axel Liljequist, Ingrid Svanteson och Lennart Björk. Tommy Thoweman blev stiftelsens förste
ordförande.


Stiftelsens förmögenhet skulle placeras i aktier/obligationer med restriktionerna rimlig direktavkastning där största möjliga värdetillväxt skulle eftersträvas. Två styrelseledamöter, Tommy Thoweman och Lars Björkman, fick ansvaret att sköta stiftelsens kapitalförvaltning. Vid styrelsemöte i februari 1999 beslöts om en första stipendieutdelning. Mette Herlitz och Frida Hallén fick då var sitt stipendium på 7 000 kr vardera för deras ”musikala begåvning och insatser samt för att stödja deras fortsatta vidareutbildning inom musiken”. Stipendierna
delades ut i samband med Näsby Fastighetsägareförenings nittionde årsmöte på Näsby slott den 22 mars 1999.


Så småningom utvecklades en rutin för stipendiebedömning som innebar följande.
Ansökningarna sattes in i en pärm som cirkulerades mellan styrelseledamöterna. Varje styrelseledamot fyllde i ett enkelt formulär där poäng gavs för sökandens kvalifikationer samt för behovet av stipendiet. Det underlättade stipendiebeslutet och styrelseledamöterna var i allmänhet ense om huruvida ett stipendium skulle delas ut eller ej.
År 2002 kom ett oväntat besked från Skatteverket. Man övervägde att anse stiftelsen som obegränsat skattskyldig för 2001 års inkomster. Det skulle innebära en skatt på drygt 50 000kr. Motiveringen var att ett stipendium till idrottsföreningen Täby Basket inte ansågs tillgodose ett kvalificerat allmännyttigt ändamål. Efter diverse skriftväxling, där stiftelsen pekade på att Täby Baskets verksamhet hade starka inslag av social verksamhet – bl.a. mot våld och rasism – beslöt Skatteverket att inte ifrågasätta skattebefrielsen.

Några stipendiemottagare återkom med nya ansökningar under resans gång. Vissa fick ytterligare ett stipendium. I ett fall fick en stipendiat t o m stipendium tre gånger.
Stipendierna är skattefria, vilket för mottagarens del givetvis är en klar fördel.
En återblick för tiden från stiftelsens tillblivelse 1998 t o m 2015 visar att ca 80 stipendier har delats ut under perioden med ett sammanlagt belopp på ca 600 000 kronor.


Åren från 2016 fram till idag
Verksamheten har behållit sin inriktning enligt det ursprungliga stiftelseförordnandet vilket visar att stipendierna fyller ett stort behov. Inte minst gäller detta studier i andra europeiska länder och i andra världsdelar.
Den ekonomiska situationen är fortsatt mycket god. Sedan 2016 har närmare 600 000 kronor fördelats på ca 65 stipendier. Under stiftelsens hela verksamhetsperiod har således 1,2 Mkr fördelats på närmare 150 stipendier. Under Coronaåret 2020 fördelades inga stipendier till följd av den allmänna ekonomiska osäkerheten.
Förändringar i omvärlden ställer hela tiden nya krav, både när det gäller organisation och det praktiska arbetet. I det följande ska nämnas några.

  • Näsby Fastighetsägareförening upphörde 2022
    Som tidigare nämnts, utsåg enligt stiftelseförordnandet från 1998 Näsby
    Fastighetsägareförening fem av sju styrelseledamöter i stiftelsen. När det stod klart att denna förening skulle avvecklas var det nödvändigt att finna något annat sätt att utse dessa fem ledamöter. Enligt stiftelseförordnandet skulle Stockholms Handelskammare överta denna funktion. Emellertid avböjde Handelskammaren detta. Frågan gick då vidare till Täby Villaägareförening som också avböjde. Stiftelsens styrelse ansökte då hos Kammarkollegiet om en förändring (permutation) av stiftelseförordnandet med innebörden att stiftelsens styrelse själv skulle utse och entlediga samtliga sju ledamöter. Kammarkollegiet biföll ansökan i januari 2021.
    Näsby Fastighetsägareförenings stiftelse blev därmed helt oberoende av externa aktörer.
  • Bredare underlag för rekrytering av styrelseledamöter
    Ytterligare en fråga relaterad till det ursprungliga stiftelseförordnandet blev så småningom aktuell. Det gäller föreskriften att samtliga styrelseledamöter ska vara bosatta i egnahem i Täby kommun. Bestämmelsen om att vara bosatt i egnahem begränsade i onödan, enligt styrelsens uppfattning, möjligheterna att engagera kompetenta personer med intresse och
    engagemang för det ideella arbete som stiftelsen bedriver. Härtill skulle problem kunna uppstå vid ledamots byte av boendeform i kommunen, exempelvis från villa till lägenhet. I en permutationsansökan till Kammarkollegiet anhöll styrelsen därför om en strykning av
    orden ”i egnahem”. Kammarkollegiet biföll ansökan i januari 2024.
  • Digitalisering av ansökningarna
    Den manuella hantering för inlämning och bedömning av ansökningarna som tidigare beskrivits, digitaliserades mot slutet av 2010-talet. Samtidigt utvecklades information på internet. Till en början var informationen kopplad till Näsby Fastighetsägareförenings hemsida. Även sociala medier används numera för att nå ut med informationen. Allt detta har krävt ett omfattande arbete med insatser av personer både inom och utanför styrelsen.
  • Styrelsens arbete
    Nya arbetsrutiner införs för att motverka en alltför stor koncentration av arbetet till sedvanliga funktioner som ordförande, sekreterare och kassör. Arbetet med bedömningar av ansökningar fördelas jämnare inom hela styrelsen. Rotation av ordförandeskapet inom styrelsen med kortare mandatperioder prövas och protokollföringen av mötena roterar
    mellan olika ledamöter.
    Vid den senaste stipendiefördelningen var beloppet för beviljade ansökningar mera enhetligt och kunde ges till alla sökande som fyllde grundläggande kvalifikationer.
  • Nya krafter tar vid
    Större delen av de styrelseledamöter som var med vid tiden för stiftelsens bildande och strax därefter, kvarstod i många år och med uppgifter som ordförande, sekreterare eller kassör.
    Från och med 2024 har överlag nya krafter tagit vid.

Slutord
Att genomföra en högre utbildning kräver en stor satsning av tid och krafter och är ofta förenat med betydande kostnader. Kontakten med stipendiaterna visar på att stiftelsen spelar en viktig roll för att hjälpa Täbyungdomar att utveckla sina intressen, kunskaper och mål för framtida yrkesliv.